Valmentaja

Pekka Matomäki

Olen monivuotinen kestävyyslajien harrastaja, päälajeinani on ollut juoksu ja pyöräily. Koulutukseltani olen liikuntatieteen maisteri (valmennus- ja testausopin linja) sekä filosofian tohtori.Personal trainer pyörävalmennus kestävyysvalmennus

Nuorena harrastin kestävyysjuoksua ja nuorukaisena pyöräilyä. Kuitenkaan, harjoittelustani huolimatta tulostasoni ei tuntunut nousevan. Olin joutunut tasanteeseen, jossa en vain saanut tasoani nostetuksia vaikka kuinka harjoittelin. Harjoittelu tapahtui omin opein, tietenkin. Näin jälkikäteen katsottuna tämä oli virhe, sillä yksin puurtaessa jämähtää helposti samoihin kaavoihin. Itse en kuitenkaan ottanut yhteyttä valmentajiin, vaan sen sijaan aloin lukea ja opiskella valmennuskirjallisuutta.

Kävi lopulta niin, että mitä enemmän luin ja opin, sitä vähemmän minulla oli aikaa urheilla ja käyttää oppimiani asioita omaan harjoitteluuni astuessani työelämään ja perustaessani perhettä. Samanaikaisesti kuitenkin into opiskella lisää valmennusta kasvoi kasvamistaan, ja lopetin matemaatikon työnikin opiskellakseni itseni liikuntatieteen maisteriksi. Lopulta piti kyllä myöntää itselleni, että minun kohdallani tavoitteellinen harjoittelujuna tuntui jo menneen. Nykyään lähinnä ylläpidän omaa kuntoani ja kokeilen uusia valmennustapoja ensin itseeni tietääkseni miltä ne tuntuvat. Toisinaan voin käydä kokeilemassa pyöräilyn aika-ajoa tai kiertämässä jonkin hölkkäkilpailun. Aika aikaansa kutakin. Haluan nykyään enemmän keskittää tarmoani antamaan kertynyttä osaamistani muiden käyttöön.

Personal trainer Pekka kuntovalmennusValmentajana minua ajaakin halu auttaa muita. Näyttää mihin suuntaan kestävyysurheilija voi harjoitteluaan viedä: miten vuositasolla voisi harjoitteluaan periodisoida; kuinka tuoda järjestelmällisyyttä, seurantaa ja ajatusta harjoitteluun. Auttaa niitä, jotka ovat kenties jääneet jumiin samaan harjoittelukuoppaan kuin itsekin. Toivoisin voivani ohjata kestävyyslajin harrastajia uusille urille ja saavuttamaan parempi suoritustaso.

Minulla onkin ollut ilo antaa valmennusta hyvin laajalla skaalalla sisältäen nopeus- ja nopeuskestävyysvalmennusta rugbyn pelaajalle, kestävyysvalmennusta mailerille ja triatlonistille ja voimavalmennusta hiihtäjälle. Erityisesti haluaisin optimoida harjoittelua niille, joilla on hyvin minimaalisesti aikaa käytettävissä harjoitteluun, mutta jotka kuitenkin haluaisivat kehittyä lajissaan.

Olen alkanut arvostamaan myös kunnon ylläpitämistä. Itse olen työssäkäyvänä kolmilapsisen perheen isänä löytänyt hyviä keinoja ylläpitää kuntoani suhteellisen pienellä ajankäytöllä. Haluaisin auttaa muitakin löytämään arjen keskellä tapoja parantaa tai edes ylläpitää kuntoa, ja löytää kipinä fyysisen kunnon kohotukseen levottoman arjenkin keskellä.

Pohdintojani valmennusfilosofiasta ja yleisesti kuntoilusta löytyy blogisivulta ja vakavammin kirjallisuuteen perustuvia urheiluvalmennuksellisia katsauksia kirjallisuusraporttisivulta.

Personal trainer juoksuvalmennus

 

Koulutus:
  • Filosofian tohtori
  • Liikuntatieteen maisteri
Ennätyksiä:
  • 55 km aika-ajo: 1:23.
  • Pyöräilykynnystestin maksimitehot: 388 W
  • 5 km juoksu: 19:14.
  • 3 km juoksu: 10:06.

 

Top