Valmentaja

VALMENTAJA PEKKA MATOMÄKI

Liikuntatieteiden maisteri (valmennus- ja testausopin linja), filosofian tohtori ja osaava kestävyysvalmentaja (erityisesti juoksu- ja pyöräilyvalmennus) ja monivuotinen kestävyyslajien harrastaja.

ValmentajaKestävyysvalmentaja Matomäki valmentaa

 

Valmentajana minua ajaa halu auttaa muita. Haluan osoittaa mihin suuntaan kestävyysurheilija voi harjoitteluaan viedä, periodisoida sitä vuositasolla sekä tuoda treenaamiseen järjestelmällisyyttä, seurantaa ja ajatusta. Toivoisin voivani ohjata kestävyyslajin harrastajia uusille urille ja saavuttamaan parempi suoritustaso.

 

Tarjoan valmennusta hyvin laajalla skaalalla. Luonnollisesti olen valmentanut kestävyysurheilijoita eri lajeissa kuten maastopyöräilyssä, maantiepyöräilyssä, ratajuoksussa ja triatlonissa. Tämä lisäksi olen muun muassa toteuttanut nopeus- ja nopeuskestävyysvalmennusta rugbypelaajalle sekä voimavalmennusta hiihtäjälle. Erityisesti haluan optimoida harjoittelua niille, joilla on vain vähän aikaa käytettävissä harjoitteluun, mutta jotka kuitenkin haluavat kehittyä lajissaan.

 

Olen alkanut näkemään myös kunnon ylläpitämisen tärkeyden koko elämän kaaressa. Työssäkäyvänä kolmilapsisen perheen isänä, olen löytänyt hyviä keinoja tähän suhteellisen pienellä ajankäytöllä; olen huomannut kuinka järkevästi käytettynä voi kaksi tuntia viikossa ylläpitää yllättävänkin korkeaa kestävyyskuntotasoa. Oikein tehtynä näin voi onnistua kuntoilutasolla jopa joissain tapauksissa kehittymään.

 

Lyhyt esittely

Nuorena poikasena harrastin kestävyysjuoksua ja lukioikäisenä siirryin pyöräilyyn. Kun tulostasoni ei harjoittelusta huolimatta tuntunut nousevan, aloin kiinnostua valmennuskirjallisuudesta ja opiskelin miten kehitystä estävät blokit murretaan.

 

Lopuksi kävi niin, että mitä enemmän opin ja tiesin, sitä vähemmän käytin aikaa harjoitteluun; työssäkäynti matemaatikkona ja perhe kun olivat tärkeämpiä. Mutta valmennusinto vain kasvoi. Lopulta vaihdoin jopa ammattia ja kouluttauduin liikuntatieteen maisteriksi. Nykyään oma harjoitteluni on lähinnä oman kunnon ylläpitämistä ja löytämieni uusien valmennustapojen testaamista. Sen sijaan haluan jakaa oppiani muiden hyödyksi.

 

Ennätyksiä

55 km aika-ajo: 1:23.
Pyöräilykynnystestin maksimitehot: 388 W
5 km juoksu: 19:14
3 km juoksu: 10:06

 

Julkaisut

 

Artikkeleita

 • Mita mittarisi sinulle kertoo (Juoksija 6/2020)
 • Huomioiko valmennus yksilollisyyden? (Valmentajalehti kesä/2020, yhteisjulkaisu Aapo Räntilän kanssa)
 • Harjoittelun yksilolliset vasteet – mistä oikeasti on kyse? (Liikunta & Tiede 3/2020, yhteisjulkaisu Aapo Räntilän kanssa)
 • Harjoitteluun on monta polku (Juoksija 1/2020)
 • Rakenna kynnys kisakuntoon (Pyöräily + Triathlon 5/2019)
 • Mitä sinun tulisi tietää pyöräilyn taloudellisuudesta? (Pyöräily + Triathlon 4/2019)
 • Harjoittelun erot – Konkari vs. aloittelija (Juoksija 3/2019)
 • Harjoittelun 9 sudenkuoppaa (Juoksija 2/2019)
 • Periodisaation kritiikitön käyttö estää kehitttymisen (Huippu-Urheilu-Uutiset 4/2018, yhteisjulkaisu Aapo Räntilän kanssa)
 • Voimasta, kestävyydestä ja harjoittelusta (Liikunta & Tiede 6/2018)
 • 19th International Symposium (Modern Science and Practice for Strength and Endurance Training), Jyväskylä, 2018 Tiivistelmä luennoista
 • Liikkumisen taloudellisuus (Liikunta & Tiede 4/2018)

 

Raportteja

 

Tieteellisiä artikkeleita

Ota ensimmäinen askel parempaan harjoitteluun, yhdessä onnistumme!