Mitä uutta erikoispyörät voivat tuoda harjoitteluun (3/4): Ergometri – valmentajan tarkka kaveri

Mitä uutta erikoispyörät voivat tuoda harjoitteluun (3/4): Ergometri – valmentajan tarkka kaveri

Tässä neliosaisessa sarjassa kerron omakohtaisia näkemyksiäni erilaisten erikoispyörien käytöstä. Edellisissä osissa paneuduttiin vapaaratattoman fiksiin ja nojapyörään. Kolmannessa osassa vuorossa on polkupyöräergometri.

Polkupyöräergometri on mikä tahansa kuntopyörä, jossa poljettava teho pystytään antamaan etukäteen. Käytännössä siis siten, että jos laitat 160 W tehon poljettavaksi, pystyy ergometri säätämään vastusta kadenssisi mukaan siten, että se on hyvin lähellä 160 W koko halutun ajan.

Tämän lisäksi ergometreissä saa yleensä toiminnon, jossa polkeminen on vapaata ja ergometri mittaa poljettua tehoa. Samalla tavalla kuin tehomittari mittaa ajoa maantiellä.

Polkupyöräergometri

Ergometri antaa tarkkaan tehot

Sisäajo on yleensä aika ikävystyttävää, ja sisällä kannattaakin tehdä lähinnä intervalleja ja muita lyhyempiä, mutta kovempia ajoja. Intervalleihin ergometri onkin juuri oiva laite, sillä kun pystyy progression tekemään viiden watin tarkkuudella. Sanotaan vaikka, että tarkoitus on tehdä 3 min intervalleja. Nytpä ergometrilla voi aloittaa tekemällä 5 x 3 min 300 W teholla, ja siirtyä siitä 5 x 3 min @ 305 W, jne.

Näin intensiteetti on joka kerta tiedossa jo etukäteen ja progression voi määrätä tieteellisen tarkasti. Ulkona polkiessa ei tehoa voi mitenkään noin tarkasti rajoittaa. Voisi siis sanoa, että ergometri mahdollistaa samankaltaisen lähestymisen harjoitteluun kuin voimaharjoittelussa, jossa on aivan normaalia, että progressiota pystytään puolen kilogramman tarkkuudella säätelemään.

Lisäksi ergometrilla pystyy tekemään helposti testejä (esim. 5 min ja 20 min maksimaaliset testit), joista voi hyvissä sisätilan vakio-olosuhteissa seurata harjoittelun edistymistä. Toki on muistettava, että sisällä poljettavat tehot voivat erota ulkona poljettavista jo pelkästään suuremman lämpökuorman takia.

Ergometri tekee harjoittelijasta mekaanisen polkijan

Koska ergometrit ovat nykyään ohjelmoituja, voi kokonaisen harjoituksen ohjelmoida etukäteen:
Ergomterilla voi tehdä ohjelmia

Valmennettavan ei tarvitse kuin hypätä pyörän selkään ja polkea pyörää sen kummemmin miettimättä; ergometri määrää tehot ohjelman mukaan. Näin harjoittelijasta saadaan mekaanista toistoa tekevä nukke, jonka ajatus tai mielipiteet eivät harjoittelun kulkuun vaikuta.

Jossain mielessä se helpottaa harjoittelua: ei tarvitse pyrkiä polkemaan tietyissä tehorajoissa ja koko tarmon voi käyttää vain polkimien pyörittämiseen; harjoitus tehdään läpi juuri tiukkana kuin pitikin, sillä lepsuilua ei voi tehdä.

Toisaalta tällainen ohjelmointi vie polkijalta mahdollisuuden vaikuttaa mihinkään, jolloin oman roolin merkityksettömyys polkemisessa voi tuntua ahdistavalta.

Ergometri ei vastaa ulkopyöräilyä

Ergometrilla ajaminen ei kuitenkaan vastaa ulkona ajamista. Ajotaitoja, kuten alamäkiajoa sen paremmin kuin kaarretekniikkaa ei opi ergometrilla. Lisäksi ulkona ajaessa kadenssi vaihtelee alamäkien, myötätuulen, ylämäkien jne. ansiosta koko ajan ja hajonta voi olla välillä 70 – 120 rpm. Sen sijaan ergometrilla kadenssi pysyttelee hyvin ahtaissa rajoissa omalla mukavuusalueella, esimerkiksi 83 – 89 rpm, jos sitä ei erikseen harjoituta.

Jos on tarkoitus kilpailuun harjoitella, niin ergometrin kanssa harjoitellessa voi tulla ongelmia oman kehon tuntemusten oppimisessa ja halutun tehon tuottamisessa. Jos polkee päivästä toiseen mekaanisesti ilman ajatusta, voi olla ongelma kisapäivänä polkea tasaisesti omaa kisavauhtia triatlonin pyöräosuudella.

Lopuksi, vaikka intervallien tekeminen on sisäpyöräilymuodoista se kaikkein paras vaihtoehto, ei sisäpyöräily oikein koskaan vastaa ulkopyöräilyä mielenkiinnollaan ja miellyttävyydellään.

Hintataso

Tarkkoja ja laadukkaita ergometreja valmistetaan testausasemille ja tutkimuskäyttöön, ja tällaisten ergometrien hinnat voivat olla 10 000e. Vaan kotikäyttöönkin saa nykyään ergometreja: noin tuhannen euron suuruusluokalla saa jo kelpo ergometrin harjoitteluun.

Polkeminen ergometrilla

Ergometri on valmentajan kaveri

Karkeasti ergometri on valmentajalle yksi helpommista tavoista määrätä harjoitteluohjelman avainharjoitukset. Intervallien pituudet ja tauot ja progressiot voi määrätä sekunnin ja viiden watin tarkkuudella. Kuskin ei tarvitse kuin ajaa. Helppoa kuin heinänteko. Valitettavasti se ei vain välttämättä suoraan siirry kilpailuun, jos ei ajajan kehontuntemus, ajotaidot, ajoasennon ja vauhdinjaon ymmärtäminen tai tehojen tasainen tuottaminen ei ole ulkona ajaessa hyvällä tasolla.

Ergometrilla ajaminen ei simuloi kovin hyvin ajamisen luonnollisesti vaihtelevaa rytmiä, mikä sisältää paljon kadenssin ja tehon muuttumista. Ergometriharjoittelu jättää huomioimatta myös yhden tärkeimmistä tekijöistä, eli ajajan tuntemuksen. Jos esimerkiksi sisälämpötila on normaalia lämpimämpi, on polkemisessa lämpökuorma tällöin suurempi ja harjoituksen rasittavuus korkeampi. Tällöin olisi parempi polkea sisäisen tuntemuksen ohjaaman rasitustason mukaan kuin etukäteen päätettyä tehoa vastaan.

Ei kommentteja

Jätä kommentti